Rondleidingen in het kader van de Slag om Geel

De Slag om Geel was 70 jaar geleden. Dit jaar organiseert Toerisme Geel vier verschillende rondleidingen om deze zinderende gebeurtenis te herdenken. Het is de ideale gelegenheid voor een teambuilding in je bedrijf, een klasuitstap, een trip met vrienden uit de vereniging of een familie-uitstap. Als je interesse hebt om de aangrijpende geschiedenis te beleven kan je onder leiding van een gids de zwaarst getroffen plaatsen van het centrum bezoeken: het OPZ, De Halle, Stationsstraat, Zonneke, St.-Dimpnakerkn en St.-Aloysiuscollege. Deze rondleiding duurt 3 uur en je betaald in groep 75 euro. Liever een rondleiding van 2 uur per fiets? Dat kan voor 50 euro per groep. Dezelfde toch die je te voet kan doen wordt dan afgesloten aan het Brits Kerkhof. Toerismehuis De Waag is telkens de verzamelplaats om van daaruit te vertrekken.

Je kan je ook inschrijven voor een boeiende rondleiding in Ten Aard. Voor 50 euro per groep kan je je gedurende 2 uur laten meeslepen door de indrukwekkende verhalen over de veldslag. Vanaf de kerk van Ten Aard ga je te voet verder door de Vaartstraat, tot aan de Sint-Hubertuskerk, vervolgens het Kempisch Kanaal en Bloemmolens. De tocht eindigt aan het plaatselijke gedenkteken. Voor 50 euro per groep kan je met de fiets dezelfde route afleggen onder leiding van een gids. De route wordt aangevuld met het graf van de Engelse soldaat, de grafkelder en ten slotte de Daelemansloop. Afspraak aan de kerk Ten Aard om samen te komen. De rondleidingen zijn elke dag tijdens het jaar mogelijk. Reserveer twee weken op voorhand bij Toerisme Geel.

meer info: dienst toerisme, 014 56 63 83, toerisme@geel.be

Reispaspoorten bevatten voortaan biometrische gegevens

Vanaf 3 maart zullen reispaspoorten en sommige vreemdelingendocumenten ook biometrisch gegevens bevatten. De maatregel is algemeen in de Europese Unie en bindt de strijd aan tegen identiteisfraude. Europa heeft gekozen voor twee types van biometrische gegevens met name vingerafdrukken en gelaatsherkenning via de pasfoto. Deze gegevens worden opgeslagen in de chip in het paspoort. Tijdens de controle worden de vingerafdrukken van de houder vergeleken met deze in de chip van het paspoort. De chip van een reispaspoort zal binnenkort behalve naam, voornaam en geboortedatum ook twee vingerafdrukken van de wijsvingers, een pasfoto van hoge kwaliteit en de handtekening bevatten. Voor de elektronische identiteitskaart worden geen biometrische gegevens opgeslagen. De lancering van de biometrische paspoorten stond oorspronkelijk gepland voor november 2013 maar werd om technische redenen uitgesteld.

meer info: dienst burgerzaken, 014 56 61 80, burgerzaken@geel.be

Tentoonstelling Roger Raveel

Nog tot 30 maart loopt in De Halle op de Markt een tentoonstelling met werk van Roger Raveel. Roger Raveel werd geboren op 15 juli 1921 en overleed op 30 januari 2013. In zijn geboortedorp Machelen-aan-de-Leie, een twintigtal kilometer ten westen van Gent, staat sinds 1999 het Roger Raveelmuseum. De hoofdopdracht van het Roger Raveelmuseum bestaat erin om Raveels werk een zo groot mogelijke uitstraling en bekendheid te bezorgen. Daarom organiseert het ook tal van tentoonstellingen op locatie die nieuwe bezoekers een eerste inleiding geven tot zijn werk.

Voor de tentoonstelling in Geel zijn vooral schilderijen, tekeningen en objecten uit de jaren 1940-1960 gekozen. De volstrekt unieke beeldtaal van Raveel is tot volle ontwikkeling gekomen in de jaren 1950. Het typische gebruik van onvermengde kleuren en het moeiteloos combineren van figuratie en abstractie zijn kenmerkend voor Raveels schilderkunst. Ook zijn bij Raveel het tekenen en het schilderen sterk met elkaar verweven. Grafische en picturale kenmerken lopen door elkaar. Een tekening van Raveel is bijna altijd een ingehouden schilderij. Als tekenaar is Raveel een schilder die vast" schreef dichter Roland Jooris.

Bezoeken met gids worden georganiseerd in samenwerking met Toerisme Geel. Een gidsbeurt van 1 uur kost € 50. Een gids neemt maximaal 20 personen op sleeptouw. De prijs van de gidsbeurt is exclusief de toegang tot de tentoonstelling. Die bedraagt 1 euro. Voor info en reservaties m.b.t. gidsbeurten, neem je contact op via onderstaande gegevens.

meer info: Toerisme Geel, 014 56 63 80, toerisme@geel.be

Dag van het DKO

Op zaterdag 22 februari 2014 organiseren meer dan 160 academies van het Deeltijds Kunstonderwijs in Vlaanderen een spectaculaire creatieve dag! Alle academies zetten hun deuren wagenwijd open voor het grote publiek en zullen je verrassen met optredens, workshops, concerten, tentoonstellingen. Dit jaar staat alles in het teken van ‘Kunst boven water’. Ook de Geelse academies laten zich die dag niet onbetuigd. In de muziekacademie kan je terecht van 14u tot 17u, in de kunstacademie van 10u tot 18u.

meer info: http://kunstacademie.geel.be, www.amwdgeel.be

Roemeens Restaurant

Vzw Geels Roemeniëkomitee organiseert op 23 februari voor de 23ste keer het ‘Roemeens Restaurant’ in de feestzaal van Elsum. Je kan lekker en gezellig komen tafelen van 11.30u tot 14u en van 17u tot 19u. Het comité blijft zweren bij democratische prijzen. Zo kan je voor 18 euro uitgebreid tafelen: aperitief, voorgerecht, koud en warm buffet, nagerecht en koffie. Kinderen en vrijetijdspassers betalen 9 euro. Zo krijgt iedereen de kans om te steunen. Het is door de vele kleine bijdragen en jullie sympathie dat het Roemeniëkomitee hun projecten kan realiseren. Via de samenwerking tussen de vzw en het stadsbestuur is het mogelijk gemaakt om Slatina-Timis niet alleen te adopteren, maar ook verder te laten opgroeien en ontwikkelen tot een zelfstandige volwassen telg.

meer info: Geels Roemeniëkomitee Vzw, 014 58 71 97, jozef.goebels@skynet.be

Ten Aard Verlicht

Op zaterdag 22 februari kan je net over het Kempisch Kanaal genieten van de vierde editie van Ten Aard Verlicht. Dit uniek wandelevent bied je sfeervolle avondwandelingen doorheen Ten Aard aan, over paden die mooi verlicht zijn met theelichtjes en kaarsen. De wandelingen zijn doorspekt met animatie. Verwacht je aan een vuuract, toneel, muziek en kunst. Onderweg is tijd voorzien voor een hapje en een drankje. De wandellussen zijn kort en voor iedereen toegankelijk. Het thema van deze editie is ‘Ten Aard in zijn element’ en verwijst naar de vier elementen: Aarde, Water, Vuur en Lucht . Als afsluiter staat ook dit jaar weer een verrassend spektakel op het programma.

meer info: www.tenaardverlicht.be